39e plaats voor onze vakgroep op de Shanghai Ranking

(29-08-2017)

De Vakgroep Geografie werd op de 39ste plaats gerangschikt op de Shanghai Ranking's Global Ranking of Academic Subjects (GRAS) 2017 - Geography. Shanghai Ranking publiceert de ranking van werelduniversiteiten (ARWU) per vakgebied sinds 2009. Huidige release bevat rankings van universiteiten in 52 vakken in natuurwetenschappen, techniek, levenswetenschappen, medische wetenschappen en sociale wetenschappen. In totaal werden meer dan 4000 universiteiten gerangschikt.

De ranking is gebaseerd op zes objectieve indicatoren om werelduniversiteiten te rangschikken oa. het aantal alumni en medewerkers dat Nobelprijzen en veldmedailles wint, het aantal meest geciteerde onderzoekers geselecteerd door Thomson Reuters, het aantal artikels gepubliceerd in tijdschriften van Nature and Science, het aantal artikels geïndexeerd in Science Citation Index - Expanded en Social Sciences Citation Index, en per capita prestatie van een universiteit. Meer dan 1200 universiteiten worden jaarlijks door ARWU gerangschikt en de beste 500 worden gepubliceerd.

Hoewel het initiële doel van ARWU was om de wereldwijde status van top Chinese universiteiten te onderzoeken, besteedt het veel aandacht aan universiteiten, overheden en publieke media wereldwijd. Een onderzoek naar hoger onderwijs gepubliceerd door The Economist in 2005 heeft ARWU als "de meest gebruikte jaarlijkse ranking van de wereldwijde onderzoeksuniversiteiten" aangevoerd.