3D acquisitie en processing in Edzna (Campeche, Mexico)

(17-10-2016)

In het kader van een samenwerking met de Mexicaanse erfgoedorganisatie INAH (Instituto Nacional de Antropologia e Historia) voeren masterstudenten Laure De Cock en Sanne Cartreul, begeleid door assistenten Bart De Wit en Britt Lonneville, het veldwerk voor hun masterproef uit op de archeologische site Edzna in Mexico. Het doel van hun onderzoek is het detecteren van ondergrondse archeologische artefacten aan de hand van klassieke foto’s en infraroodbeelden die opgenomen worden met een op een drone gemonteerde camera. Om de realiteit nadien in 3D te modelleren, wordt gebruik gemaakt van fotomodellering. De resultaten van het onderzoek zullen gebruikt worden voor verdergaande archeologische prospectie van de site, eventueel resulterend in blootlegging, waarneming en conservatie van de gedetecteerde archeologische artefacten.

Enkele fun facts:

1. Om het studiegebied te verkennen werd een drie uur durende wandeltocht door de jungle ondernomen. Hierbij werd onder andere kennis gemaakt met de Mexicaanse roodpootvogelspin.

2. De drone liet het na twee dagen al in het midden van een vlucht afweten en stortte vanop een hoogte van 60 meter neer in een poel. Gelukkig kon het toestel snel getraceerd en hersteld worden. Gedurende het veldwerk werd op 10 en 11 oktober het “Seminario sobre tecnologias para la documentacion digital del patrimonio cultural: ventajas y desventajas” georganiseerd op de zetel van INAH Campeche. Het werd geleid door Philippe De Maeyer (UGent) en Mario Hernandez (ISPRS).