Lancering van doctoraatsonderzoek rond de impact van grote dammen in Ethiopie

(28-02-2017)

Het onderzoeksproject rond de "Systemische analyse van dam-gedreven transities in stroomafwaarts gelegen alluviale vlaktes in Ethiopie” werd gelanceerd in januari 2017, door verkennende terreinbezoeken langs de Beles en Tekezze rivieren in EthiopiÎ. Op deze foto staan doctoraatsstudent Sofie Annys, Prof. Jan Nyssen en Dr. Tesfaalem Ghebreyohannes (Mekelle University en UGent alumnus) voor de Tekezze rivier, die door een grote hydropower dam gereguleerd wordt. Er is nu een stabiel basisdebiet, zelfs in het droogseizoen, dat toelaat om volop aan irrigatie te doen: de bananenplantages zijn alomtegenwoordig in de alluviale vlaktes. Grote delen van de voorheen vlechtende rivieren worden door de rivier verlaten en kunnen in de nabije toekomst in gebruik genomen worden voor de landbouw. Klik hier voor meer informatie.